ACTUALITÉS

4
MAY

UnPortal – Arriba la preinscripció universitària (6 Juny)

Preinscriure’s és compatible amb demanar l’accés a un CFGS, a la universitat privada o bé en una altra comunitat autònoma.

És possible matricular-se al juliol en l’opció secundària adjudicada i rematricular-se al setembre si hi ha vacants en la 1a preferència.

La nota de tall sempre passa per davant de l’ordre en què s’han triat els estudis que es volen cursar a l’hora d’aconseguir una plaça.

D’aquí a un mes, a partir del dilluns 6 de juny, i fins l’1 de juliol (dates provisionals), s’obrirà el procés de preinscripció a les 7 universitats públiques, inclosos els seus centres privats adscrits, i a la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC).

Els estudiants podran triar fins a 8 opcions diferents d’estudis i centres on volen cursar-los, ordenant-les d’acord amb els seus interessos, però aquesta no és una decisió immutable, sinó que es pot modificar les vegades que es vulgui fins al darrer dia de la preinscripció. Sembla, però, que quan més sentit té fer-ho és a partir de la data de finals de juny (encara per concretar) en què es podran conèixer els resultats de la selectivitat, que aquest any es celebrarà entre el 14 i el 16 de juny.

COMPATIBILITAT
La formalització de la preinscripció pública no és incompatible amb sol·licitar l’accés en una de les tres universitats privades catalanes (Ramon Llull, Internacional o Abat Oliba) o a la UOC, ni amb la tramitació de l’ingrés en un centre públic d’una altra comunitat autònoma, això sí, durant el període de preinscripció fixat a la seva demarcació.

Els que vulguin cursar Medicina, per exemple, davant de l’eventualitat que no disposin de la nota de tall per accedir al centre o centres on han previst matricular-se, poden optar paral·lelament per la universidad privada o preinscriure’s en un centre públic de fora de Catalunya. A Medicina, la nota mínima a les universitats catalanes va ser, el juliol del 2015, d’un 12,236 a la Universitat de Lleida (UdL), qualificació que, a l’octubre, va baixar fins al 12.101. O sigui, l’últim estudiant que hi va poder ingressar abans de tancar-se el procés de matriculació del curs 2015-2016 va fer-ho amb aquesta puntuació.

LA VIA ALTERNATIVA DELS CICLES SUPERIORS
Qualsevol de les preinscripcions esmentades es pot compatibilitzar amb la sol·licitud d’una plaça a Cicles Formatius de Grau Superior (CFGS), on es pot demanar una plaça pública o concertada (les privades no estan subjectes al mateix calendari) entre el 26 de maig i l’1 de juny. La matrícula s’haurà de formalitzar entre el 5 i el 12 de juliol, dates que, almenys parcialment, haurien de coincidir amb les de la primera assignació de places universitàries.

Els estudiants que, a mitjans juliol, hagin aconseguit que els assignin la plaça triada com a primera preferència s’hauran de matricular tot seguit si no volen perdre-la.

REASSIGNACIÓ D’ESTUDIS

A la segona assignació de places, que s’acostuma a dur a terme a finals de juliol, pot succeir que l’estudiant obtingui la plaça per la que sentia predilecció (si algú no s’ha arribat a matricular i ha deixat el lloc vacant) o que se n’hi adjudiqui una de les que ha demanat entre la segona i la vuitena opció. Els beneficiaris hauran de matricular-s’hi (si no ho fan perdran la plaça), tot i que hauran d’especificar si volen continuar amb el procés de reassignació que es perllonga fins al setembre o més enllà. D’aquesta manera, si finalment es produeixen vacants en el grau que perseguien com a primera opció, o en algun dels estudis més ben situats dins la seva relació de preferències, tindran la possibilitat de canviar la matrícula.

En qualsevol cas, a l’hora d’assignar als estudiants a un grau i a un centre concret, la nota de tall preval per davant de l’ordre de preferència, de forma que un estudiant que demani l’accés a un grau en 8a opció, amb un 6 com a nota de tall, sempre passarà per davant del que ho hagi demanat en primera amb un 5,5.

Cal tenir present també que el mes de setembre, a l’hora de beneficiar-se de l’assignació d’una plaça, tindran preferència els alumnes que han aprovat la selectivitat al juny o en edicions anteriors.

UnPortal

1n Batx, 2n Batx, 2nde, Secondaire