ACTUALITÉS

10
ABR

Transeduca «Mirall Trencat»

Mirall trencat, una novel·la de Mercè Rodoreda, ens fa viatjar a través d’una casa, d’una família rica i de tres generacions per una ciutat, la de Barcelona, i una època, la d’abans de la guerra civil. Tres generacions de secrets amagats i un mirall que reflecteix el pas del temps. Podríem pensar que les vides dels membres d’aquesta família son perfectes, però immediatament veiem que no és pas el cas.

L’adaptació de Mirall Trencat, feta per Transeduca, ens narra les vides de personatges com la Teresa Goday, la Sofia Valldaura o la Maria Farriols, membres de la família Valldaura. Ens proposen una versió relativament diferent a la novel·la original ja que hi han inclòs una altra obra no tan coneguda de la mateixa autora que tracta els mateixos personatges anomenada Un dia.

Una obra intensa que necessita força atenció, però que malgrat el nombre limitat d’actors i la reducció de personatges (comparat amb l’obra de la Mercè Rodoreda) ha aconseguit mantenir el fil de la història narrant les diferents vides i experiències viscudes per cada personatge a la casa.

Uns esplèndids quatre actors originaris de Lleida protagonitzen aquestes vides tan tràgiques i plenes de secrets. El treball dels actors, que demanava unes grans interpretacions, va ser  remarcable ja que cadascun tenia com a mínim dos papers a interpretar. Han sabut fer distingir cada personatge, algunes vegades molt clarament d’altres potser no tant, mitjançant canvis de vestuaris i la manera de parlar.

La posada en escena va estar molt ben pensada. Per passar d’una escena a l’altra van emprar uns llençols per cobrir o destapar els mobles que necessitaven en determinats moments. Aquests mobles, disposats de manera que ocupaven tot l’espai, eren antics per tal de posar en context l’espectador i per deixar clar que ens trobem en una altra època. També van utilitzar una pantalla per reflectir paisatges que il·lustressin el que estaven narrant en determinats moments.

En definitiva, un muntatge força ben aconseguit que reflecteix molt bé l’època en la que ens trobem i que dona a conèixer la novel·la de Mirall trencat des d’una altra perspectiva.

2n Batx, Secondaire