ACTUALITÉS

30
OCT

Qui té contactes, té un tresor

CapturaLa xarxa de contactes personals i familiars és, amb diferència, la primera via d’accés a la feina dels titulats universitaris a Catalunya, segons evidencia l’última enquesta de l’Agència de Qualitat per al Sistema Universitari (AQU).A la gran majoria de les titulacions analitzades en el darrer treball de l’Agència de Qualitat Universitària (que a començaments del 2014 va preguntar a una àmplia mostra de titulats del 2010 si tenien feina i com l’havien trobat), els contactes personals i familiars passen per davant de les oposicions, les borses de treball d’institucions i col·legis professionals, les pràctiques, els serveis de la universitat o bé les demandes a internet com a trampolí que els ha permès aconseguir un treball.

Això val per als estudis de Medicina, Educació Infantil, Educació Primària, Dret, Psicologia i ADE (tot i que en aquesta última titulació internet té una funció destacada), per esmentar-ne alguns dels que tenen més estudiants. I encara és més acusat a Belles Arts i Ciències de l’Activitat Física i l’Esport (CAFE).

A la UB, per exemple, el percentatge dels titulats en CAFE que diuen que han arribat a tenir una ocupació gràcies a la xarxa de contactes s’enfila fins al 80%.

La importància de les amistats i els familiars també és notoria en diferents enginyeries, com la Civil, o la de Tecnologies Industrials, una de les titulacions que compta amb més estudiants, tot i que en aquest àmbit sovint tenen més pes a l’hora de trobar feina els serveis de les universitats i les pràctiques, com és el cas de la Politècnica (UPC) o d’alguns centres privats.

A Enginyeria Informàtica de la UPC, per exemple, el 50% de les insercions s’han assolit a través de la universitat i la realització de pràctiques en empreses.

1n Batx, 2n Batx, Secondaire