ACTUALITÉS

26
SEP

Metges, enginyers i … economistes, els que menys pateixen l’atur

logo-unportal

L’última macroenquesta que l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari (AQU) fa cada tres anys als titulats universitaris de Catalunya (presentada al juliol) treu conclusions esperades, com per exemple que Medicina, igual que algunes enginyeries, figura al capdavant de les titulacions amb més ocupació, però revela algunes sorpreses, com que els estudis d’ADE, un dels graus amb més matriculats al sistema universitari català, també disfruten d’una elevada inserció.

El Top-10 dels estudis universitaris amb més ocupació l’encapçala, però, Ciències i Tecnologies de Telecomunicació (abans Enginyeria de Telecomunicació), un grau que només imparteix la UPC, que ofereix 300 places de primer curs. Malgrat que la meitat dels que es matriculen a la titulació l’acaben abandonant, un 96% dels que arriben a graduar-se tenen feina tres anys després de finalitzar els estudis i guanyen uns bons salaris: un 40% ingressen més de 30.000 euros bruts anuals.

unnamed

Immediatament per darrere se situa Medicina, que a Catalunya s’imparteix a sis universitats públiques i una de privada, la Internacional (UIC). L’anàlisi de l’AQU assenyala que en les tres universitats analitzades (UB, UAB i UdL) els percentatges d’ocupació se situen entre el 91% i el 96% i el salari més freqüent està al voltant dels 30.000 euros. A Lleida és on es detecten millors remuneracions.

Crida l’atenció l’índex de satisfacció amb la universitat dels que han estudiat a la UAB ( el 99% hi tornarien) i el fet que en tots els casos els contactes personals i familiars són els recursos més utilitzats per obtenir una ocupació, un tret que no és exclusiu de Medicina, sinó que és freqüent en un gran nombre de titulacions. Els indicadors laborals d’Odontologia, que es pot cursar a la UB i a la UIC, rivalitzen en qualitat amb els de Medicina.

Al quart lloc del podi laboral s’hi enfila l’Enginyeria en Organització Industrial (avaluada al campus de la UPC d’Igualada però que també ofereix l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià adscrita a la UAB), amb un 92% d’ocupació i unes remuneracions que duen la titulació a liderar una altra categoria: la d’estudis amb millors sous.

Entre la cinquena i la desena posició hi ha quatre enginyeries més: Sistemes de Comunicació, Sistemes Audiovisuals, Tecnologies Industrials i Informàtica, que certifiquen l’elevat grau d’inserció laboral dels estudis tècnics.

I a les posicions 6a i 10a dues sorpreses: Logopèdia, un estudi que només s’imparteix a la UAB (al campus de Bellaterra i al centre adscrit de la Fundació Universitària del Bages, a Manresa) i a la Ramon Llull (URL), i Administració i Direcció d’Empreses (ADE), un dels que concentra un major nombre de matriculats a Catalunya.

Logopèdia encapçala, a més, el rànquing dels estudis on els titulats atorguen una major puntuació a la gratificació que els proporciona la feina, una classificació on també hi ha, entre les 10 primeres titulacions, Odontologia i Medicina, a banda d’altres graus de Ciències de la Salut com Fisioteràpia, Infermeria i Veterinària.

Els titulats en Medicina, Odontologia, Infermeria, Fisioteràpia i Logopèdia també són dels primers a l’hora d’assegurar que tornarien a cursar els estudis, com els mestres en Educació Infantil, els físics i els farmacèutics. Més sorprenent és que ho diguin els antropòlegs i els titulats en Humanitats, però així ho certifica l’AQU.

Générales