ACTUALITÉS

14
OCT

Les reaccions químiques

La setmana passada a l’optativa de ciències del laboratori de 2nde vam estar treballant les reaccions químiques d’una manera diferent.

Comencem la classe molent un tros de closca de cranc a un morter, que ens aportarà el carbonat de calci necessari per a la reacció química que volem investigar. L’altre reactiu és l’àcid acètic del vinagre, que en combinar-se amb el carbonat de calci farà que es desprengui un gas, el diòxid de carboni, que recollirem en un globus.

El globus el farem servir per contenir el gas que utilitzarem per apagar la flama d’un llumí com si es tractés d’un extintor dels bombers per apagar un foc.

Els estudiants hauran de descobrir mitjançant una cerca d’informacions a la xarxa i la seva intuïció, de quina reacció química es tracta i com funciona una reacció, quin gas es produeix, les propietats que té i com és que la flama s’apaga. Aprofitarem també per introduir altres contextos relacionats com:
· La pluja àcida, el seu efecte als ecosistemes i a les roques calcàries.
· El carbonat de calci dels óssos i per què la gent gran se’ls trenca més sovint que els nadons.
· L’osmosi a les cèl·lules utilitzant un ou de gallina com a exemple.

En acabar la sessió vam comparar les diferents troballes i vam comentar els resultats tots els grups en comú.

Objectiu aconseguit: Una reacció química és una reagrupació dels àtoms dels reactius per a formar productes amb propietats i característiques diferents.

Realitzat per Xavier Tortosa
Professor de Química i Biologia de Batxillerat Internacional i Bachibac

2nde, Secondaire