ACTUALITÉS

29
ENE

Joves i ciència – Anna Blanco

Hola, sóc l’Anna Blanco, alumna de segon de Bachibac que participa al programa Joves i ciència, dirigit per la Fundació Catalunya-La Pedrera.

Aquest projecte comença a 4º d’ESO (o 2nd en el sistema francès), i s’allarga tres anys fins a l’estiu abans d’entrar a la universitat. El primer pas per participar es un llarg procés de selecció, on s’ha d’omplir un formulari explicant les teves motivacions. Després de la primera selecció, s’ha de passar una entrevista, on et presenten part del professorat, i posteriorment, tornar a passar una selecció. Joves i ciència es un programa exclusiu, on només es seleccionen 50 alumnes, d’entre més de 800 presentats.

El primer estiu del projecte consisteix en una estada de tretze dies a Món Natura, un centre situat entre dos parcs naturals a 1500 metres d’altura. Els alumnes s’organitzen en cinc temes (a què has optat des del principi). En el meu cas, els projectes eren sobretot destinats a la biologia: el primer d’ells estudiava l’impacte de l’ADN sobre una malaltia en especial; el segon utilitzava la seqüenciació de l’ADN per veure com havien evolucionat els organismes i l’últim d’aquest àmbit estudiava les característiques de l’aigua, basant-se en els organismes que hi trobaven. Un altre projecte, sobre fotosíntesis artificial, enfocava tant la part química com d’ingènieria. L’últim projecte, en què jo vaig participar, estudiava l’univers visible, és a dir, asteroides, exoplanetes i el sistema solar en general. Durant aquests tretze dies, cada equip treballa amb un material de molt alta qualitat ( en el meu cas, disposàvem de un telescopi molt potent i de telescopis remots a les illes canàries, Andalusia o fins i tot la República Txeca), a més d’ un professorat immers en la investigació de quasi tots els àmbits.

Per mi, tota aquesta experiència va ser un canvi molt gran a la meva manera de veure les coses. Surts més segura de tu mateixa, coneixent gent que comparteix interessos i és una vivència molt enriquidora. Però tot i això, les altres fases del programa són encara millors. El segon i tercer any és bastant semblant: després d’escriure un article científic, et seleccionen per participar en un centre de recerca, on investigues juntament amb científics de tot el món. En el meu cas, aquest estiu aniré a l’observatori del Teide, amb un dels equipaments més bons del món, però d’altres companys tenen l’oportunitat d’anar a centres tant importants com el MIT, a Estats Units, l’ institut de recerca de Vall d’Hebron o a universitats de Nova York, Alemanya, Canadà o Portugal.

Recomano a qualsevol estudiant interessat en ciència de presentar-s’hi. No hi ha res a perdre, i l’experiència és increïble. Tampoc és important ser un geni, l’única cosa que miren és l’ interès. Respecte les notes acadèmiques només són requerits uns mínims, així que qualsevol persona que senti curiositat pot provar. És molt recomanable i t’obre moltes portes, a més de ajudar-te a escollir per on continuar els teus estudis.

 

Anna Blanco

Secondaire