ACTUALITÉS

9
FEB

Els graus de 3 anys podrien augmentar el cost dels estudis dels que optin per un màster.

L’aprovació, divendres, del decret que flexibilitza la durada de les titulacions universitàries, ha obert finalment la porta als graus de tres anys, de manera que, a partir d’ara, conviuran els estudis de 3 cursos amb els de 4 i alguns de 5 (els que, com Medicina, estan sotmesos a regulacions d’àmbit europeu).

Tot i l’acord dels rectors, en el sentit d’esperar al curs 2017-2018 per aplicar la reforma, i l’anunci de la Secretaria d’Universitats del Govern català, que va dir que no hi hauria carreres de tres anys fins al 2016-2017, el cert és que la lletra petita dels acords dóna via lliure perquè el setembre el curs s’obri a Catalunya amb sis titulacions de curta durada.

Es tracta dels graus de Ciències del Mar (UB), Estudis Globals (UPF), Bioinformàtica (UPF-UB-UPC), Disseny i Desenvolupament de Videojocs (UdG), Animació (La Salle-URL) i Creació i Producció Digital (ENTI, centre privat adscrit a la UB). Tots són títols que està previst que s’imparteixin per primer cop el curs 2015-2016. A aquests s’hi podria afegir finalment el grau de Gestió Esportiva, que Blanquerna (URL) incorpora a la seva programació.

Verificacions en marxa
L’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU) ja ha manifestat la seva predisposició a verificar els plans de tres anys d’aquests estudis, després que la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya acordés, l’octubre passat, que una de les condicions per donar llum verda a aquests graus era que fossin «preferentment de tres anys».

És d’esperar també que hi hagi noves propostes d’estudis universitaris de grau que es vulguin incloure a la programació per al curs 2016-2017 que també incorporin aquest requisit.

El que previsiblement trigarà encara dos anys a arribar és la reconversió de les actuals titulacions de 4 anys en 3, tot i que ningú no dubta que s’acabarà imposant.

Una fórmula més apropiada
Els experts coincideixen a dir que té sentit pensar que és preferible cursar un grau de Matemàtiques, per posar un exemple, de 3 anys de durada, que després es pugui completar amb un màster de dos anys orientat a l’exercici de la professió docent o bé a poder treballar en el sector financer, que no pas la fórmula actual.

Presses i costos
El problema rau en les formes (les presses i la unilateralitat amb què el Ministeri d’Educació ha imposat la normativa) i en els diners, o sigui en el fet que un estudiant acabi pagant per un primer curs de màster el doble que el que li costa el quart curs de grau. En aquest sentit, sembla que hi ha la voluntat per part del Ministeri i la Generalitat d’evitar que la nova estructura penalitzi la butxaca de les famílies. El temps ho dirà.

1n Batx, 2n Batx, 2nde, Secondaire