ACTUALITÉS

3
MAR

Bojos per la ciència

Arrenca la novena edició de Bojos per la ciència i els alumnes de 1r i 2n de batxillerat Ariadna Berdié, Marion Penigot, Inés Suárez, Alessia Mancini, Guim Ayxelà i Pilar Suárez han estat seleccionats després d’un llarg procés d’inscripció per participar-hi. Tindran l’oportunitat d’estimular el seu talent i fomentar les seves vocacions cientificotecnològiques mitjançant cursos teoricopràctics impartits per investigadors en centres de recerca de referència de Catalunya. L’objectiu final del programa és ajudar els estudiants a orientar el seu futur acadèmic i professional cap a una possible carrera d’investigació, perquè ho facin en l’àmbit de recerca que més els interessi.

Marion, qui et va donar a conèixer el programa Bojos per la ciència especialitzat en ciències de la terra i per què vas decidir apuntar-t’hi?

Va ser el meu professor de química, ens va parlar a classe d’aquest programa i em va cridar molt l’atenció perquè sabia que podia ser una bona oportunitat. Em vaig informar una mica sobre els diferents cursos que oferia el programa i vaig decidir presentar-me al curs de Ciències de la Terra, ja que el medi ambient sempre m’ha interessat molt i s’adapta molt a la carrera que vull estudiar quan sigui a la universitat. Aquest curs va ser l’únic al qual em vaig presentar, afortunadament vaig ser seleccionada. 

Guim, gràcies al projecte de ciències de la terra podràs aprendre a resoldre els reptes que afrontarà la Terra durant el segle vinent, per què penses que saber resoldre aquests problemes és important?

Com sabreu, la situació actual en l’àmbit del medi ambient no és la més desitjable, per no dir que és, possiblement, quasi irreversible. Per això mateix penso que és absolutament indispensable no només preparar-nos per resoldre aquests problemes, sinó que a més, hem d’evitar que la situació empitjori. Per aquestes raons, com a persona que té planejat especialitzar-se en ciències ambientals he escollit el curs de Ciències de la Terra, per començar a formar-me i formar part del canvi que ja fa temps que necessitem.

Ariadna, com creus que el curs de biomedicina de Bojos per la ciència podrà ajudar-te en el teu futur?

Doncs en el meu cas, sempre he estat molt interessada per la ciència i poder tenir l’honor de treballar amb científiques i científics de debò és un privilegi ja que em farà conèixer la professió en la qual estic interessada de primera mà. A més, realitzar aquest curs podrà ajudar-me a decidir si realment la Biomedicina és el que vull estudiar en un futur.

Inés, vas decidir inscriure’t en el programa de supercomputació, allà treballaràs amb els ordinadors més potents del món, que esperes d’aquesta meravellosa experiència?

Aquesta experiència, com tu dius, meravellosa és també única. Aquest programa m’aportarà principalment coneixements nous que són impensables per a mi, com per exemple el canvi climàtic o la biologia aplicats a la supercomputació. Treballar i investigar amb l’ordinador més potent del país és una oportunitat sensacional. Per a  mi, que m’apassionen les matemàtiques i la física, participar en un programa que engloba les dues i recerca conceptes abstractes d’ambdues és una experiència perfecta. 

Alessia, per què vas decidir inscriure’t al curs d’economia de Bojos per la ciència? Creus que t’ajudarà en el teu futur?

Vaig conèixer aquest projecte gràcies al meu professor d’Economia, i el que més em va cridar l’atenció va ser poder desenvolupar nous coneixements al voltant de temes que m’agraden com per exemple la diferència entre els gèneres o la globalització. És l’oportunitat perfecta per conèixer millor el món i la seva economia, que segons el meu pare és un dels factors més importants per al nostre futur. 

I per últim, Pilar, vas participar en la vuitena edició d’aquest programa en l’especialitat de Supercomputació. Enguany t’has apuntat i has estat seleccionada per a participar al programa d’Economia, què vas aprendre l’any passat i què és el que t’ha motivat a ampliar els teus coneixements i endinsar-te en el món de l’Economia?

Gràcies al curs de Supercomputació vaig conèixer el funcionament del “supercomputador Marenostrum IV” del “Centro Nacional de Supercomputación”, així com les seves aplicacions, que van des de l’àmbit de la medicina fins a la física quàntica, passant per les matemàtiques, les simulacions i la sostenibilitat, entre d’altres. No només vaig treballar amb investigadors, sinó que també vaig utilitzar el supercomputador per realitzar càlculs i simulacions a una gran velocitat. Va ser una experiència molt enriquidora gràcies a la qual vaig ampliar la meva visió del món de la tecnologia d’avantguarda. A més a més, el curs d’Economia permet entendre la seva aplicació a problemes mundials com els que ha anomenat l’Alessia, i com que m’interessa aprendre la relació entre l’economia i aquests reptes globals, el programa d’Economia és una oportunitat que he d’aprofitar.

Moltes gràcies a tots i a gaudir de l’experiència. 

Bonsoleil Press, Générales