ACTUALITÉS

30
OCT

A la universitat, als 16 anys

CapturaLes universitats s’esforcen per organitzar activitats adreçades als estudiants de Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Superior (CFGS), i fins i tot dels últims cursos d’ESO, per despertar vocacions i captar alumnes motivats. Als tallers més tradicionals relacionats amb les titulacions de la branca de Ciències s’hi han incorporat amb força experiències vinculades a les enginyeries o a les Ciències Socials.

Els Dissabtes del Dret de la Universitat Autònoma (UAB) ha estat una de les últimes iniciatives en afegir-se a l’oferta. L’abril d’aquest any es va celebrar la primera sessió, que va consistir en la simulació d’un judici en el què van participar estudiants de Batxillerat.

La proposta és hereva dels Dissabtes de les Matemàtiques i els Dissabtes de la Física, o dels més recents Dissabtes de les Ciències Ambientals, que a partir del febrer atrauen cada any fins al campus de Bellaterra centenars d’estudiants i professors interessats per les qüestions científiques.

Al costat de les excursions geològiques per Catalunya o dels jocs i tallers del Matefest-Infofest que s’organitzen des de fa 15 anys per apropar les matemàtiques i la informàtica als joves, la Universitat de Barcelona (UB) ofereix des de tallers de robòtica i d’intel·ligència artificial fins a sessions destinades a l’elaboració d’un vídeo viral.

Els tallers de difusió per a grups de secundària de la Politècnica (UPC), per exemple els que organitza l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona, giren al voltant d’enunciats del tipus Per què es va enfonsar el Titànic? o Per què refreda una nevera?

En ocasions són els centres de recerca associats a les universitats, com l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) de la UPC, els que s’apliquen a l’hora de fer propostes per seduir l’alumnat de secundària.

La fórmula dels tallers de divulgació l’ha adoptat també la Rovira i Virgili de Tarragona (URV) , que ofereix als centres educatius un catàleg de 100 conferències (amb títols com Per a què serveixen els economistes o Química verda ) per triar-ne un màxim de 7, amb la particularitat que s’imparteixen al propi centre.

Les universitats privades no es queden enrere i n’hi ha com l’Institut Químic de Sarrià (IQS) de la Ramon Llull (URL), o La Salle, també de la URL, de molt actives.

Facultats i centres de recerca són també al darrere de les activitats gratuïtes per a alumnes d’ESO, Batxillerat i cicles formatius que promou l’Ajuntament de Barcelona des del portal Escolab.

Secondaire